Intriger och vad vi vill undvika

På det här lajvet kommer vi inte att skriva intriger åt våra deltagare. Din karaktärs relationer är grunden till vad din karaktär kan hitta på att göra under kvällen, och relationerna skapar du själv. Vi hjälper såklart gärna till om du känner att du fastnat i din skapandeprocess, men det kommer också att finnas möjligheter att skapa relationer och intriger på plats innan lajvet börjar.

Att ha en relation med tillhörande intrig är givande, det är alltid roligt att ha ett specifikt mål för kvällen eller den närmaste tiden, något som motiverar en till samtal och också kan bidra till intressanta missförstånd. När du och dina närmaste medspelare har en relation och intrig kan ni spela på den på följande sätt:

 • Ni kan bestämma vad som ledde upp till att intrigen ser ut som den gör när lajvet börjar (varför har du fått nog i er relation?), och därifrån ta det som det kommer. Läs av varandra, blanda in fler spelare, var öppna för alla möjligheter.
 • Ni kan gå igenom hur ni vill att intrigen ska utspela sig under kvällen, exempelvis att en viss lösning (‘vi ska bli sams innan kvällen är över’/vi ska göra slut innan kvällen är över’) ska ske. Då arbetar ni tillsammans mot den, men är samtidigt öppna för att annat kan hända under kvällen som kan påverka ert spel.

OBS! Kom ihåg att arr måste godkänna din rolls intrig och mål för kvällen, detta för att vissa intriger bara kan få finnas i begränsad upplaga för att upprätthålla balansen i spelet.

Här nedan följer några tips på vad du/ni kan hitta på under kvällen och vad vi helst vill undvika för att hålla den generella stämningens röda tråd. Som synes är det fullt möjligt att komma på en relation/intrig som innehåller väldigt lite dramatik (en gäng vänner som går på socialdansen) upp till en som innehåller mycket mer (intensiva känslor som behöver redas ut, ex. i en bråkande familj).

INTRIGTIPS

 • Militärer kommer hem efter att ha antagits vara försvunna i strid – deras partners och/eller plutonskamrater är på dansen och får se dem där för första gången. Vilka känslor kommer i omlopp? Vad var förklaringen till försvinnandet? Och vad har hänt medan de var borta?
  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
 • En ska ta värvning under kvällen, en ska stanna hemma (syskon, partners, vänner). Mycket vanligt just nu, om än också mycket viktigt. Så vad pratar ni om? Hur vill ni hantera er sista natt tillsammans på länge…eller för alltid?
  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
 • Du/ni vill starta fackligt uppror och strejk på grund av Fabrikens oförmåga att ta hand om sina arbetare och förebygga olyckor. Sekreterarna smusslar, jo det gör de visst!, med papper om inspektioner och intyg och förmannen vill inte höra talas om mer missnöje.
  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
 • Du/ ni är krypterare, vet något särskilt och får inte berätta eftersom det räknas som förräderi och leder till fängelse och kanske även avrättning. Men om du inte berättar så finns det en risk att någon du bryr dig om kanske hamnar i fara. Ingenting är säkert, men vågar du ta risken?
  ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
 • Du vill fria/berätta om graviditet/göra slut/berätta att du själv tagit värvning precis innan den andre ska ut till sitt uppdrag. Vågar du? Vad kommer att hända om du inte berättar?
  ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
 • Du/ni har varit/ska ut i strid och orkar bara inte längre. Du/ni vill lämna in en  frånvarobegäran, men sådana ses inte med helt blida ögon. Fråga bara bartendern vad folk tyckte sist någon fyllde i en fråvarobegäran på en fest…
  ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
 • En stormig kärlekshistoria gick helt fel, nu är ni i samma pluton (som är helt ny och ska skickas på utbildning). Ska ni gilla läget, be om förflyttning eller starta ett himlastormande gräl mitt på dansgolvet?
  ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
 • Du/ni är bara där för att ha roligt och dansa med så många som möjligt! Ett vad kanske gör det hela lite mer intressant?
  ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
 • Hoppsan, det här var ju inte meningen! Ni skulle ju bara umgås som kompisar, för att alla andra var upptagna, och ni kände inte varandra så väl egentligen. Ni insåg hur mycket ni har gemensamt och något annat började spira. Nu är hela vänskapsgänget på plats, och ni har fortfarande inte berättat för någon annan, inklusive Hen som är så väldigt väldigt fin där Hen står vid dansgolvet, hur ni känner…
  ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
 • För England! För Segern! Eller…nja. Ni är bästa vänner. En av er är så patriotiskt lagd att det är ett under att henom inte går klädd i the Union Flag. En av er är väl inte -riktigt- lika angelägen att uttrycka sin fosterlandskärlek så att det skanderar över hustaken. Ni ska ut i Staden och dansa, och ni vet att det kommer att finnas militärer där. Vem av er är mest ivrig över att ta värvning? Och vem av er döljer egentligen helt andra känslor under sin fasad?
  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
 • En militär som sagt sig vara singel blir konfronterad av make/maka som åkt in från Landsbygden och inte fått veta att denne är på permission. Vad händer nu? Och varför hemlighöll hen så mycket från alla parter?
  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
 • Ni är syskon. En av er ska alltid leda, alltid bestämma, alltid veta bäst. Det är den av syskonen som får alla snygga soldater, all uppmärksamhet av era gemensamma vänner (förutom en, din allra bästa vän) och som antagligen stulit en romans eller två under den andres näsa. Den andra av er har fått nog, men hur kan en dra sig ur ett grepp som suttit stenhårt i tiotals år? Och hur kommer det att mottas?
  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
 • För fem månader sen gav ni varandra ett löfte: ni skulle gifta er nästa gång ni sågs. En av er har varit ute i strid sedan dess. Ni hade varit ett par länge, med många gräl och uppbrott. Nu är ni äntligen återförenade! Men vad gäller nu? Bröllop ikväll på dansgolvet? Är det verkligen rätt? Vi kommer att ha en präst på plats…
  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
 • Du träffar många soldater och piloter som är på permission, och blir så himla rörd av att det kanske är deras sista natt tillsammans. Det är inte ovanligt att rädda kärlekskranka militärer ber att få förlova sig med dig, och det är ju så svårt att säga nej! Du hade känslofyllda sista-natten-möten med både den ena och den andre och är “förlovad” med två. Nu har de båda permission samtidigt och kommer till dansen bägge två…

 

UNDVIK

 • Roller som tycker att ‘den där Hitler har ju en viss poäng i vad han säger’.
  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
 • “Hemliga” roller som inte bidrar till relationsspel. Den som har en hemlighet ska spela på att den ska upptäckas. Spioner är därför inte en bra idé, inte heller hemligheter som kan leda till masshysteri (de eventuella krypterarna vet om små saker, inte specifika händelser).
  ”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
 • En uteslutande grupptillhörighet eller ett intrigspel som inte bidrar till spel med och till andra.